Resumè av plöjningshelgen

Skogstadbron & Gjerde Blæsen Skogstadbron & Gjerde Blæsen

Det var många som kommit till Lomviken för att vara med på detta evenemang i helgen. Lördagsförmiddagen då det skulle börja inleddes med en genomgång av Kjetil på olika plogar och skaklar och hur det oftast ska gå till att plöja med häst.

Vi fuskade lite med att åka med betesputsaren över marken som skulle plöjas och även fräste en bit, men det frästa var det svårt att plöja i så det blev i den ofrästa, orörda marken. Hästarna sattes för och plöjningen var igång. Marken, som legat orörd i väldigt många år, var full med rötter och annat, men inte några stenar, var tung att plöja. Hästarna fick ta i och det var lite svårt innan dom kommit igång, men ju längre tiden gick desto bättre gick det. Det blev dock många pauser för att spara på hästarnas krafter.

 

I en av pauserna visade Kus Hanna oss hur man målar med traditionell linoljefärg. Hon hade med sig både färg och nåt som skulle målas så alla som ville fick testa på och vi fick bra och inspirerande information. Så nu är det bara att ta fram någon gammal vagn till våren och fixa iordning. Det var inte så svårt som man kan tro.

 

Lördagseftermiddagen plöjdes det lite till och så städades det på gården. Snart kommer vintern och det är en del som ska göras innan den kommer. Hagarna som ska ner plockades ner, veden som låg ute kastades in i vedboden, betesputsaren gick från tidig morgon till kvällen och det blev väldigt bra på ängarna. På kvällen tändes grillen och det blev, som alltid, en trevlig kväll med mycket prat om turer och hästar och annat..

 

Söndagen fortsatte plöjningen en stund på förmiddagen och det kom några nyfikna åskådare som ville vara med och se.

Fixet på gården fortsatte även idag och även bygget av en till kolarkoja inleddes. Båten fick komma upp från sjön och upp på logen och hästvagnarna fick komma under tak. Ladgården städades ur och huset städades så att det är fint nästa gång det kommer någon dit.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-