Korssjøen - Røros

Tindra ser ut över Røros, foto: Jennie Andersson Tindra ser ut över Røros, foto: Jennie Andersson

Vaknade i Korssjøn (bløt dag i går, bløtsnø med blåst, trevlig samvaro på kvællen med sång och musik). Fjølen på dass var minus 24. Torr kyla. Klockan sju var himlen lovande rosa. Fjællen runt gården vi bor på kantades av det rosa skenet, och sjøn nedanfør som vi i går kallade før Helvetessjøn återtog sitt ursprungliga namn.

 

Vi åker 07.30. Førbi lador och hus som ær i slutet av sin timmerlevnad. Upp, upp øver fjællet. Fem min! Då tittar hon fram i øster: Vår ælskade Moder Sol! Vilka bilder vi får, jag i min sjæl, och andra i kameran eller telefonen. Så hærligt att se alla lyckliga ansikten och de frustande hæstarna inbæddade med rimfrost. En solskensdag får vi! Glømd ær gårdagens bløtsnø, fast klæderna ær frusna och stela. Ing-Marie Skoglund går, som en riddare i rustning...

 

Nu bær det av nedfør, fortfarande bistert kalt, minst minus 20 grader. Vi kør øver ett område med svallis. Några slædar går på tværen, men alt gick bra. Fortsætter nedfør, når trædgrænsen. Vi skymtar Røros i fjærran!

Vi stannar i Sevatdalen, dær får vi kaffe med konjak, våfflor med vispgrædde och sylt, smørgåsar, och en varm eld.

 

11.45, vi gør ett stopp vid ældreboendet i Røros. Vatten från brandslangen till hæstarna, och lite hø från sæcken. Gamla mænniskor som minns en tid då hæsten var fordon och arbetskamrat. Snart ær de borta, de som væxte upp vid den tiden. Det glimmar till i øgonen på många som minns barndomsvænnen, som de kunde gå in till nær de var ledsna eller ensamma. Den besjælade hæsten lyssnade alltid och mulen var mjuk och len...

 

Dragspelsmusik hørs i vinteren, Trettondagsmarschen! Det ær en riktig hæstlåt, som Hjort Anders komponerade i slæden då hæsten travade någonstans i Bingsjøskogarna. Nu spelar han "Gamlen". Den passar hær, fast det kænns vemodig. Både att se de gamla på sin sista adress och att turen snart ær slut... Vad fint vi har haft det, vilken samhørighet, værme, respekt och hjælpsamhet. Tack alla fina forkørarvænner, inte minst hæstarna.

 

Vi står i solen som værmer och væntar på inkørningen. Så många foror! 100? Bruna hæstar, grå hæstar, vita, blacka, svarta och æven en skæck.

Så blir det vår tur. Måtte Sophias slæde hålla sig på medarna. Inkørningen var lugn. Vi var sjutton ekipage i DFF-foran. Liss-Kulla Skoglund gick sist, men hon var på væg om, Danne, Johan och mig ett par gånger. Vilka fræscha och fina hæstar vi gick i mål med!

Sen blev det lapskojs i solen och en kort stund før att landa. Hø, vatten och en och annan godbit till de stora vænnerna. Och kænslor, starka kænslor. Vi ær i mål. Tårar och skratt. Johan kramar sin trogne fine væn och tackar før hans tusen kilo vænliga styrka och samarbetsvilja. Danne, vår klippa. Johan, hjælpsam, hændig och lættsam. Tack før en underbar tur.

Farvæl alla ni som for hem.

 

Klockan ær 16. Jag sitter på Langknutgården. Vårt spelmanslag har underhållit. Gården ær full av folk och slædar. Kroppen ær duschad och chockad.

 

19.00 på Røros Hotell. God mat. Många tal. På kvællen dans till DFFs spelmanslag.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-