Røros-lomviken

Dag4. Mandag 17.2.Tufsingdalen- Korsssjøen

Avreise fra Sæther gård kl 7.00 og var presis kl 8.00 på Tufsingdal landhandel. Det så ut som hele bygda var samlet, og rikelig med mat og drikke ble servert. Dermed gikk ferden nordover over Siksjøen, Litj-Korssjøen og Korssjøen. Det var godt preparerte veier over isen med vår nye beltevogn. Sigurd og Oddbjørn hadde kjørt veier om natta, helt supert! Det var en fantastisk dag med sol og lett skydekke, og vindstille fram til Korssjøen. Vi tok mange fine bilder denne dagen. På Korssjøen fikk vi servert rakfisk m tilbehør, det var sang og spill og en meget hyggelig kveld.

Dag 5. Tirsdag 18.2. Korssjøen-Røros

Avreise også kl. 7.00 denne dagen, og vi nådde Gladhaugen før soloppgang. Masse reinsdyr som beveget seg over området forsterket naturopplevelsen. Videre gikk ferden lett ned mot Sevatdalen der vi var ventet. Det ble servert vafler, sveler, kaffe og congnac. Videre til Røros med stopp på sykehjemmet. Stort for de eldre å se hestefølge og folk i gamle klær på veg til mart`n. Oddbjørn lagde god stemning med toraderspell på tunet. Der ventet også spelmanslaget med sine remedier som skulle være med på innkjøringa i Røros.

Tiril Svarten og Kjetil fraktet piano og pianist Anders, og Turte og Hege fraktet lykkehjulet. Innkjøringa gikk bra! Vi gikk inn som lag to etter Kløvsjø. Villmannen Kjell gikk først, før Blåen og Stor Po med drenger. Mat og hesteprat på Malmplassen etterpå. Hester og folk fant sin plass i Langknutsgården og Flanderborg, og salget ble satt i gang. Mye folk i gården og i gatene. Middag for alle forkjørere på hotellet samme kveld. Flott mat og mye taler, men ikke alle holdt ut så lenge denne kvelden. Flere dager på reise, spenning og mye inntrykk setter spor i en forbondes kropp og sinn.

Dag 6. Onsdag 19.2. Røros

Det ble ordnet til salgsboder i Langknutsgården. Det er herlig å se når den gamle gården «vår» fylles med boder, salgsfolk, bålvarme, publikum og spelemenn. Foreninga hadde ordnet seg i arbeidslag, som tok ansvar for loddsalg, salg av sikburgere, bøker og cd, og et eget salgsbord for medlemmenes egne varer. Pål og Lilla ordnet kaffe og vaffelsalg, ja, det var noe som foregikk i enhver krok! Vi bidro godt alle sammen, og Sigurd utlovde premie til beste selger under mart`n. Tom N. var nok best på loddsalget, trolig pga. kjøpsdrammen han tilbød alle som kjøpte lodd! (For kåring av vinner, se lørdag 21.2.)

Kl. 12.00 stilte Spelmanslaget opp v bålet, og gården var tett av folk. Dere skaper liv og glede, og mange finner vegen til Langknutsgården.

Forbondermessa i kirka kl 19.00 ble en god opplevelse også i år. DFF var godt representert med Lill som var i komiteen, Rina med klokkeklang, Guro på bukkehorn, Vivi og Gunilla med sang og dikt! Biskopen fra Nidaros deltok. Så bar det rett til Lavvuen på jubileumsshow med Dalarna Femund Spelmanslag. Og for et show! Bedre kan det ikke gjøres! Lavvuen var stinn av folk og latterbrølene runget over Røros. Aldri har vi sett dere så morsomme, så fint pyntet og med overraskelser vi ikke kunne drømme om. Anders Lillebo gjorde en flott figur og sydde showet sammen med herlig pianomusikk. Det var vanskelig å legge seg denne kvelden, så festen fortsatte til langt utover…

Dag 7. Torsdag 20.2. Røros

Nok en dag med salg, musikk, liv og røre. Oddbjørn dro opp toraderen titt og ofte og skapte herlige allsangssituasjoner ved bålet. Kl.17.00 ordnet vi til bildevisning ute på veggen i Langknutsgården. Sigurd hadde med historiske bilder og han fortalte levende fra gammel tid med forkjøring. Med snø i lufta ute i gården, ble det en magisk kveld vi ønsker å gjenta!

Vi holdt fellesmøte for info før fredagens avreise. Det var fint å samles for å stille spørsmål og gi tydelige beskjeder til hverandre. Kvelden be avsluttet med knutelag i spisestua. Deilig å samles og ordne til et felles måltid i rolige omgivelser.

Dag 8. Fredag 21|.2. Røros-Langen

Ordne, pakke, rydde, vaske i hus og staller. Kl. 11.45 var hester, kusker og drenger klare for «hjemreise». Mye folk var kommet for å høre musikk og se utkjøringa fra gården og det var ikke så lett å få folk til å holde avstand. Hestene var ivrige på å komme i veg, men med litt hjelp til å rette opp sleder i svingen, gikk alt heldigvis bra. Ved Flanderborg ble foran komplett, og vi var 11 hester og 23 kusker/drenger som satte kursen mot Langen gjestegård. Igjen i Langknutsgården var Elin, Tom, Julie, Stine, Marit D., Per Auden, Brit m. fl. Foruten Pål og Lilla. Dere stilte velvillig opp til videre salg og jobb, slik at vi andre trygt kunne reise videre. Hjertelig takk til alle sammen for positiv innstilling og god innsats!

Reisen fra Røros ble en deilig, lang dag langs lettgåtte veier. Vi kunne hvile ut og tenke tilbake på morsomme og aktive mart`nsdager, samtidig som gleden og forventningen til det som lå foran oss sitret i kroppen. Vi kjørte til mørket senket seg og stjernehimmelen viste seg mektig over oss. Å ligge i sleden å finne stjernebilder med klokkeklang-akkompagnement, er en opplevelse vi sent vil glemme. Fakler ble tent og vi syntes godt når vi ankom Langen. Der fikk hestene stå ute, mens vi kom inn til senger i hovedhuset. Deilig røkt reinskjøtt med fløtegratinerte poteter og grønnsaker, var en deilig smaksopplevelse, og vi spiste godt! Vi fikk se bilder fra området, og noen svingte seg til kveldens levende musikk.

Dag 9. Lørdag 22.2.Langen-Femundshytten

Felles frokost i gjestegården før sledene pakkes. Dette ble en dag på Femundsisen som viste seg trygg og tørr her på nordenden. Fint vær med gløtt av sol, men mudden ble satt på, da det blåste en sur vind i det åpne landskapet. Det ble en ny god dag for hester og folk. Dagsetappen var på godt under to mil, og vi ankom Femundshytten allerede 15.30. For en koselig plass å komme til! Stall og vannhus fra gammel tid.

Vi ble invitert inn til middag i hovedhuset der langbord i to stuer var dekket til fest. Deilig betasuppe m loff falt i smak. Vi ble kjent med Tommy som fortalte om historien fra Femundshytten der det hadde vært 8 gårder og 80 fastboende da det var hyttedrift på stedet. Så var det dags att få vite hvem som var årets BørBørson med mest salgsutbytte på Røros. Vaidotas fra Litauen ble kåret med klar margin. Han fikk overrakt en flott Børson-statuett i keramikk som var laget av Chris Svendsen. Det ble tale og sang fra vår litauske venn. Lill, Milda og Clas var med oss hele kvelden til musikk, sang og dans. «Ståfiolen» ble hentet fram, og det så ut som Sigurd likte seg i rollen som kontrabassist. Det er så herlig med folk som bjuder på seg selv! Erik og Sonja sang sine snusk-viser, Fabrikøren tok fram ukulelen og vi hadde nok en utrolig hyggelig kveld sammen.

Dag 10. Søndag 23.2. Femundshytten – Elgå

Vi takket og tok farvel med Femundshyttefolket. Det blåste sterk vind og vi valgte veien fram mot Jonasvollen! Vi tok lunsj-pausen ved gården som sist, og selv om vi kom uanmeldt, fikk vi glade smil til velkomst. Så på med mudd og skinnlue og ut på Femund. Kursen ble satt over mot Elgå. Mer vind! Blank is nesten uten snø! Kjelkene fôr sideveis på den glatte holka. Vind og føre gjorde det nærmest umulig å gå for oss, men hestene holdt sammen i sin vandte rekke over sjøen. På Elgå var vi kjent med hytter og stall, og vi fikk innlosjert oss raskt. Terje og Tøfflus valgte å avslutte turen her på grunn av sykdom. Han ble hentet av Monica som kunne melde om nærmest bar asfalt på hovedveiene. Mildværet har tæret godt på snøføret den siste tiden, og vi forsto at det var uaktuellt å følge isen sørover denne gangen også.

Gryte, ris og salat ble servert på Bryggeloftet. Oddbjørn og Sigurd spilte, og søstrene Husdal sang Femundsmarkas perle og fremførte et vakkert dikt om Femundsjøen. Og i loftstua rigget vi til bildeshow. Gøy å se tilbake på de fine dagene, selv om visningen var spontan og uredigert. 7-8 personer i tillegg til oss var tilstede.

Dag 11. Mandag 24.2. Elgå- Vestre Sorken

Frokost, rydding og avreise. En liten stopp v butikken kl. 9.00. Så gikk veien lett til Elgådalskrysset. Tre gutter fra Vollan satt på noen kilometer. Det var et trivelig møte! Vi stoppet for en lengre pause ved Røstvollen Villmarksgård. Der hadde de ordnet med bålpanne, kaffe og flere typer kaker. Sitteplasser med reinskinn var ordnet til. Som vanlig blir folk og dyr tatt godt imot på «Vollan». Takk til Stig Harald og alle «drengene» dine for en hyggelig rast. Vi kommer gjerne igjen en annen gang! Det ble bestemt på grunn av mildvær og vind at neste overnatting ble på Vestre Sorken og ikke ute v stokkvarme som planlagt. På Sorken ordnet vi middag fra ferdaspannet som slett ikke var tomt… Utpå kvelden samlet vi oss i gammelstua til «rævkrok-mesterskap». Veronica var klar vinner i dameklassen og Ove fikk overtak på Kjetil i herreklassen. Den ryggen kan ikke være så ille allikevel, Ove!?

Dag 12. Tirsdag 25.2. V. Sorken- Lomviken

Etter frokost og rekognisering av vinterveien, ble det bestemt at vi skulle sele på og kjøre fram til Lomviken. Gjett om vi var glade! Da visste vi at turen endte der den startet, uten hjelp av biltransport. Snøkantene langs vegen var som laget for oss, en meter bred passet akkurat til sleden. En lite stopp ved butikken, og en lengre ved sykehjemmet. De eldre samlet seg om Oddbjørn og toraderen inne i stua, og flere fikk hørt sine ønskemelodier. Oddbjørn- du er toppen! Vi har hørt at det for mange er en høytidsstund når foran kommer til hjemmet. Å stoppe på slike steder gir glede både for oss i foran, og til beboere og de ansatte. Dette vil vi fortsette med!

Så bar det videre mot Lomviken- siste etappe av årets vintertur var i gang. De mest optimistiske av oss bestemte at det var tid for å kjøre sjøen, men etter en uke med mildvær, viste det seg at det ikke var blitt mindre overvann. Etter noen hundre meter bestemte vi oss for å kjøre opp på veien igjen. Der fikk vi skiftet til tørre sko og vi fortsatte veien til Tollbua. Der kunne vi gå over isen mot vår egen Lomviksgård. En liten reparasjon av Kjetils slede ble gjort før siste etappe.

Hjemme! Vi ordnet med hester og pakket inn i biler. Vi ordnet middag i grupper, og Marit satte i gang med å pynte marsipankaker. Siste kveld sammen fortjente en kakefest! Langbord ble dekket i stua, kaffe og de flotteste kaker ble båret inn til musikk og sang: «Venta inte med att spisa tårta tills du blir gammal…» Vi koste oss lenge sammen denne kvelden. Taler, gaver, gode ord til hverandre, sang og spell.

Ondag 26.2. Lomviken- hjem

Så var årets vintertur definitivt over. Pakking, rydding, siste kaffekopp for denne gang. TAKK FOR FINE DAGER SAMMEN. Vi er en herlig samling folk i kongeriket Sverige-Norge og Litauen !

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-