En regnig sommartur med massa solglimtar

I år hade turen lite ny färdväg efter många år av samma. Vi var fem forkörare, Vivi, Sigurd, Karro, Hans Ole och Marie, hunden Zelda och tre hästar, ardennervalacken Charlie, dølahingstarna Uddson och Sognar, som startade i Furudals Bruk med en riktig rivstart. Efter en god middag så blev det obligatorisk ukulelespel för samtliga, ingen kom undan. Efter viss tveksamhet så började vi med Gamle Svarten och vilken succe, ja, vi var inte så bra men det var kul. Vi spelade in på halva natten och Fällmans, som var värdpar, varvade med att spela lite mer avancerade låtar.

Måndagsmorgonen startade med god frukost och sen packa iväg oss i spöregn. Men det gick bra trots regnet, vi tog oss mot Furudal och sedan lite småvägar tills vi kom på en grusväg som gick mot Grunuberg. Regnet avtog och vid lunch så kunde vi byta av oss dom blöta kläderna och njuta sista delen av dagen, halvtorra. Ukulelekursen kvällen innan kunde inte riktigt slita sig från oss, så Vivi ringde och fixade tre ukulele som kom med ukuleleläraren Billy till Grunuberg, som var dagens mål. I Grunuberg möttes vi av KarlGustav och hästarna fick komma in i stall och vi fick hänga in våra blöta grejer som fick ett försök att torka. Vi fick god middag på kvällen och väldigt god dessert och så fick vi komma in i stugor och bo i. På kvällen blev det uppesittarkväll med trevligt prat och så lite ukulelespel. Gruppen utökades med en forkörare, Micke, och vi var nu sex stycken.

Nästa morgon var det frukost ute på gården och vi började göra oss klara för avfärd, solen sken och det såg ut att bli en fin dag. Dagens mål var Bergkarlås och kolgubbarna och vi körde på ganska bra den dagen. En lång lunchpaus i Orsatrakten och så åkte vi vidare, och regnet kom.. Vi stannade till och väntade in två ekipage till, Per Arne, Moa, Jennie och Jörgen med ardennervalacken Julle och Erik och Pål med kallblodsstoet Vilja, som kom, så när vi kom till Bergkarlås var vi fem ekipage och tolv forkörare.  

När vi installerat oss i eldpallkojor, hängmatta och under vagnar, så utmanade kolgubbarna forkörarna i yxkastning, stocksågning och hugga av en stock med yxa. På kvällen bjöds det på grillmat och trevlig samvaro. Ingvild, Åge, Goggen och hundvalpen Trym anslöt sig till gruppen på eftermiddagen, så sex ekipage och femton forkörare och två hundar. 

Onsdagen blev vi kvar i Bergkarlås och var med hela dagen, vi forkörare hade lite aktiviteter i form av pärthyvling och lite pärtspikning. Den nya hyveln som Hans Ole hade gjort fungerade riktigt bra, bara den blev rätt inställd. Det gick hela dagen med hyvlingen, med växlande sol och regnskurar, och på kvällen var det dags att tända milan som i år fick namnet Kål Berit. När milan tänts så blev det lite musik och prat och vi forkörare fick komma fram och bli presenterade. Men det mest överraskande var att Pål, vår egen kolgubbe, som fick kolarcertifikat. Så nu kan vi fortsätta med kolmilan i Lomviken. På kvällen kom ännu en till forkörare, Micke O, så som mest vart vi 16 forkörare.

Torsdag var det dags att packa ihop igen och vi tog oss via Fåsås till Ickholmen med lunchpaus i Tammeråsen. I Ickholmen fick hästarna gå ut i hage tillsammans med kor och hingstarna fick stå i ett garage och vi forkörare fick bo i den gamla kvarnen. God grillmat bjöds det på och sedan var det valfritt att bada badtunna och ta sig ett dopp i sjön.

Fredag morgon var det sista dagen och vi startade med någorlunda väder och vi tog oss via Vikarbyn, där Rina och en väninna till henne mötte oss med två hästar, ner mot Siljan och när vi närmade oss Rättvik så öppnades himlens portar över oss. Det var bland det värsta regnväder vi varit med om. På Rättviks gågata, där vi stannade till för att handla, bara rann vattnet längs hovarna på hästarna. Vi skyndade oss vidare och påväg från Rättvik mot Tällberg regnade det så mycket att vi fick lov att ösa ur vatten ur vagnarna. När vi närmade oss Tällberg så avtog regnet och när vi kom fram fick vi byta av oss det blöta och hänga upp en del så det fick rinna av det värsta.

I Tällberg bjöds det på lunch och några av spelmännen från Dalarna Femund Spelamanslag var där, Lars Björk och Mats Lindström, och spelade och sjöng. Vi tog oss sedan nerför backarna från Tällberg mot Sunnanäng och Lars och Saras vackra hem. Där var det iordningställt hagar till hästarna och vi fick bo på höskullen. Även torkrum att torka det nödvändigaste.

Resten av spelmännen anlände och vi fick god middag och sedan var det hurrabuus på kvällen och långt in på natten.

Där slutar väl egentligen sommarturen och vi alla kunde skratta åt vilken underbar vecka vi haft. Att det regnar var ju inte så kul just då, men så fort solen kom fram så blev vi så tacksamma för det att det nästan glömdes bort att vi var så blöta.

Vi vill tacka ALLA som tagit emot oss och låtit oss övernatta, alla som hjälpt oss efter vägen och alla andra!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-