Resumè av sommarturen 2012

Vivi, hästen Vilja och Erik tar en kort paus. foto: Marie Nyström Vivi, hästen Vilja och Erik tar en kort paus. foto: Marie Nyström

Sommarturen startade i år på tisdagen den 17/7 i Orsa hos Erik & Kristina Sundin. Tre ekipage åkte därifrån på eftermiddagen/kvällen mot Bergkarlås. De som var med var Karro och ardennern Charlie, Erik, Vivi och kallblodsstoet Vilja, Marie Hans Ole och dølahingsten Skogstadbron.

När vi kom till Bergkarlås var det några tappra som väntade på oss och välkomnade oss. Vi installerade hästarna under varsin björk och vi fick komma in i eldpallkojan som finns där. Kvällen bjöd på fint väder och trevligt sällskap under middagen som vi blev bjudna på av kolargänget. Efter middagen var det lite allsång och trevlig samvaro innan vi det var dags att krypa ner under fällen på träbritsen.

Onsdagen fick vi ett bra tillskott i gänget av Rina och hennes kallblodssto Snärtan och det var dags för årets pärthyvling. Vi gjorde iordning banorna och testkörde hästarna som aldrig gått tillsammans förr, men Charlie och Skogstadbron fann varandra och gick fint intill varandra hela dagen. Hyveln ville inte riktigt fungera så bra som den gjorde sist vi använde den, så en del justering fick lov till innan den fungerade och det började bli bra med pärt. Men när det väl fungerade så gick allt som en dans, några arbetade på "banan" och några var på taket och spikade upp pärten.

På kvällen var det dags att tända milan och det gick som vanligt väldigt bra. Vår egen kolare Erik fick ett kolarcertifikat och är nu alltså godkänd kolare.

Torsdagen kom och det var dags att packa ihop och dra vidare, dagens mål som var Nittsjö nåddes på kvällen efter en trevlig dag, mestadels i skogen. En mindre regnskur kom det, men den försvann fort och vi torkade upp i solen som kom strax efter. Vi tog oss via Fåsås, Ingärdingsbodarna, Tammeråsen, Röjeråsen och ner till Vikarbyn innan vi kom hem till Rina i Nittsjö. Där fick hästarna komma in i hagar och i stall och vi blev hänvisade till ett mysigt loft att sova, med riktiga sängar. en dröm för en väldigt gravid forkörarkärring. Inne hos Rina var det middag och trevlig samvaro innan sängarna lockade alltför mycket.

Fredag och sista dagen på turen, fick vi starta med en rejäl frukost. Tack Rina för din gästfrihet och goda mat! Vi packade sedan ihop oss igen och lastade vagnar och körde sedan in mot centrala Rättvik via småbyarna. I Rättvik är vi som alltid iögonfallande där vi korsar rondeller och åker längs trottoarer och in i parken för att på smidigaste sättet ta oss till affärerna för att fylla på färdskrinet. En kort paus för hästarna innan vi begav oss mot Gärdebyn för att sedan åka den fina vägen som går längs med RV70 mot Kulleråsen där ett nytt ekipage väntade på oss, Johan och ardennervalacken Danne. Dem åkte sedan med oss upp till Tällberg, där vi blev varmt mottagna av Kus Kari som ordnat med lunch åt oss där. Efter en trevlig lunchstund var det dags att bege sig nerför backarna mot Hjortnäs och till sist Sunnanäng och Britsgården där Sara och Lars tar emot oss år efter år.

Hästarna, som nu var fyra stycken, blev insläppta i hagar och vi fick inkvartera oss i lite olika boenden. På kvällen blev det bad för dom som vågade sig ner i Siljan innan vi beställde pizza som avslutning på dagen. Efter middagen var det trevlig samvaro för dom som orkade med det, vi andra la oss ganska tidigt för att sova..

 

Vi vill härmed tacka alla som gjort sommarturen till vad den blev, för många så blev det kort varsel men det ordnade till sig väldigt bra ändå. Alla fina boenden, god mat och all gästfrihet. Det är många som bjuder in oss att vattna hästar och att pausa på deras egendomar och det sätter vi högt pris på, även om det inte passar alla gånger.

 

Sommarturen 2013 har vi redan börjat prata om och den kommer som varje år att arrangeras v.29.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-