Kolardagarna

Milan har nu kolat klart för i år, det var rekordfart då Pål kunde stänga den redan på fredagen. Den har gått otroligt bra hela tiden och vi väntar nu på att se hur mycket kol det blev denna gången. Årets mila var lite mindre än den förra året. Om två veckor, helgen den 16-19 september kommer milan att rivas och kolet tas om hand och packas så då är det aktiviteter på Lomviksgården igen.

Fredagskvällen bjöds det på sillmiddag och sedan var det sång och musik runt elden vid milan. Evald, Sigurd och Vivi var det som höll i musiken till en början, sedan kom två fioler med tillhörande Monica och Jenny som var med och spelade och sjöng. En härlig kväll med många visor och sånger. Det var hurrabuus till långt in på natten.

På lördagen så var vi alla vid milan och pysslade på med diverse.. Sigurd fick på torv på kolarkojan och kaminen till milan plockades ner och det plockades igen lite. Marit, Kristina och Lill stekte kolbullar till dom som nyfiket kom och ville se vad vi gjorde.

Fram på eftermiddagen så var det dags att testa plöjning med häst. Marken runt Lomviksgården har inte blivit vänd på många många år så det är väldigt tungplöjt, men ett försök skulle göras. Det gick sådär, hästen Sognar var väldigt duktig och gjorde så gott han kunde och även Hans Ole som höll i plogen, men marken var för tung att jobba med så det blev inte mycket gjort. Vi får nog lov att ta hjälp av modernare hästar för att få till jorden där.

På lördagskvällen var det många som packade ihop sitt och åkte hem medans några valde att stanna en natt till, så på kvällen var det lite gemensam middag och prat runt middagsbordet.

Söndagen packades det ihop och städades ur i hus och stall innan alla begav sig åt olika håll igen.

Kristina, Erik, Ove & Stein blev dock kvar en stund och skruvade på skivor på husgrunden i nya huset så nu ska det tåla att vara med ett bra tag till.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-