Hammarsbyn - Vålbrändan

Jorulf slår på en tappsko under överseende av Rune Randen Jorulf slår på en tappsko under överseende av Rune Randen

Klockan 06.00 var det dags att gå upp och morgonfodra hæstarna och packa klart slædarna. Vid åttatiden var allt klart och vi børjade vår 14 resa mot Røros marknad. I år valde vi en stræckning som vi inte tidigare provad. Denna væg var egentligen den enklaste och nærmaste vægen från Væsetrdalarna mot Norge men på grund av att det var vældigt glest befolkat var det fåsom kunde hjælpa till att hålla vægen øppen och det kunde snabbt komma mycket snø något som vi skulle mærka under turen. Dagens etapp gick till Vålbrændas fæbodar och vi føllde Fenningån uppstrøms længs en oplogad skogsbilvæg. Den var djupt med snø och en enda lång slakmota så det blev drygt før hæstar och folk. Diverse mindre missøden hænde under vægen men det avhjælptes snabbt. En skakel gick av och fick lagas, en hæst trampade av sig en sko mot framførvarnde slæde och en kroken på loktræt gick av på en sele.

 

Nær vi passerade mellan Lima och Transtrand øveraskades vi av några ortsbor som bjød på lunch. Nu hade vi bar en bit kvar och kunde nu følja en plogad skogsbilvæg fram till Våplbrændan. Dær tog Ove och Jørgen Lind emot och vi fick bo i deras stugor och fick rotmos och flæsklægg som Viola tillagat. Hæstarna fick stå ute i en tæt granskog . Det blev en tidig kvæll eftersom det skulle vara uppstigning kl 4 næsta morgon.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Christine Brændvang » LITE FRÅN TUREN:  ”Er det mulig å hilse på følget på Lomviksgården i morgen, torsdag 11.?”

  • Daniel Johansson » Kolar Gösta har avlidit:  ”Tack för allt ni skrivet. Jag minns min morfar på väldigt mycket. Det mesta jag..”

  • Sigurd » Rövarturen 2015:  ”OBS,OBS turen starter den 5 februar, avreise på morgenen, oppmøte den 4 februar”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-